Το δεύτερο «Νέο Συμπόσιο» στην Πάρο, ένας καταλύτης για διαπολιτισμικές ανταλλαγές, θα εξετάσει το θέμα «Δικαιοσύνη»

03 Μαΐου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το δεύτερο «Νέο Συμπόσιο» στην Πάρο,
ένας καταλύτης για διαπολιτισμικές ανταλλαγές,
θα εξετάσει το θέμα «Δικαιοσύνη»
9-13 Μαΐου 2007

Το International Writing Program (IWP) του Πανεπιστημίου της Iowa, ΗΠΑ σε συνεργασία με Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα και το Δήμο της Πάρου, οργανώνει το δεύτερο «Νέο Συμπόσιο», το οποίο θα φιλοξενήσει 14 συγγραφείς από όλο τον κόσμο. Η συνάντηση θα γίνει μεταξύ 9-13 Μαΐου στην Πάρο («Σπίτι της Λογοτεχνίας», Λεύκες) όπου φιλοξενήθηκε και πέρσι το πρώτο «Νέο Συμπόσιο». Οι 14 συμμετέχοντες αυτής της χρονιάς έχουν υποβάλλει εισηγήσεις πάνω στο θέμα «Δικαιοσύνη», οι οποίες θα αποτελέσουν την κοινή βάση για έντονες διαπολιτισμικές συζητήσεις. Τα τελικά κείμενα θα συγκεντρωθούν και θα δημοσιευθούν σε ηλεκτρονικό αρχείο.

Το «Νέο Συμπόσιο» πραγματοποιείται με την επιδότηση του τμήματος Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών προς το IWP, σε συνεργασία με το ΕΚΕΜΕΛ Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου και την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Το «Νέο Συμπόσιο» αντικατοπτρίζει το μοντέλο της προσωπικής και πνευματικής αλληλεπίδρασης που είχε αποτελέσει κύριο χαρακτηριστικό του International Writing Program στις ετήσιες συνεδρίες του στο Πανεπιστήμιο της Iowa. Το μοντέλο διαθέτει απλότητα και έχει ως βάση την συνεύρεση διανοουμένων από ολόκληρο τον κόσμο, που όταν τους δοθούν οι ευκαιρίες, ακαδημαϊκές και μη, αλληλεπιδρούν. Τα επί μέρους αποτελέσματα δεν είναι ποτέ προβλέψιμα, αλλά έχουν αποδειχθεί κάθε φορά αξιόλογα, είτε πρόκειται για λογοτεχνικές συνεργασίες, μεταφραστικά εγχειρήματα, έμπνευση για καινούρια έργα, όξυνση της διορατικότητας και διεύρυνση της αντίληψης, είτε για την εδραίωση παραγωγικών, μακροχρόνιων φιλικών δεσμών.

Το Συμπόσιο διευθύνουν οι: Christopher Merrill, Ποιητής, Διευθυντής του IWP και Άρτεμις Α. Ζενέτου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες του συμποσίου για το 2007 θα είναι οι εξής:

Ο Daniel Alarcón (συγγραφέας – Περού / ΗΠΑ). Η σύντομη συλλογή ιστοριών του “War by Candlelight”, ήταν υποψήφια για τα βραβεία του Ιδρύματος PEN/Hemingway το 2004 και το πρώτο του μυθιστόρημα “Lost City Radio” δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2007. Είναι βοηθός εκδότης στο Etiqueta Neggra Whiting ένα βραβευμένο μηνιαίο περιοδικό της πατρίδας του Λίμα στο Περού. Απόφοιτος του Writer’s Workshop του Iowa, υπότροφος Fulbright στο Περού και νικητής του βραβείου Writing Award του 2004.

Η Olena Kalytiak Davis (ποιήτρια – ΗΠΑ) συγγραφέας δυο συλλογών ποιημάτων, έχει κερδίσει το βραβείο Ποίησης του Brittingham. Τα ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες εφημερίδες και ανθολογίες συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων τόμων του “Best American Poetry”. Άλλα βραβεία της αποτελούν το βραβείο Pushcart, υποτροφία Guggenheim, επιδότηση από το Ίδρυμα Rona Jaffe Writers, αρκετές επιδοτήσεις από το Alaska και Juneau Arts Councils, καθώς και μια υποτροφία από το Ίδρυμα Rasmuson.

Η Λένα Λιβάνη (συγγραφέας, συγγραφέας θεατρικών έργων – Ελλάδα) είναι καθηγήτρια Βαλκανικών σπουδών και Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει μια συλλογή σύντομων ιστοριών, πέντε μυθιστορήματα, διάφορα παιδικά βιβλία και τρία θεατρικά έργα. Μεταφράσεις των βιβλίων της έχουν γίνει στα Ισπανικά, Ιταλικά, Εβραϊκά και Τούρκικα.

O Tony Eprile (συγγραφέας – South Africa / ΗΠΑ) με διάφορες εκδόσεις όπως “Temporary Sojourner and Other South African Stories” (1989) και “The Persistence of Memory” (2004), που ήταν στη λίστα των διακεκριμένων βιβλίων των New York Times. Ο Eprile έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Nortwestern, Williams College, Bennington College και Lesley University. Τώρα είναι διδακτικό μέλος του Iowa Writers’ Workshop.

Ο Emre Erdem (συγγραφέας, κριτικός θεάτρου, δραματουργός, ερευνητής – Τουρκία) είναι υποδιευθυντής Επιτροπής Θεατρικών Σπουδών στο Παγκόσμιο Συνέδριο ITY – UNESCO. Έχει δουλέψει σε αρκετά προγράμματα «δράμα