Δελτίο Τύπου για τη διάσωση των μελισσών και την προστασία των φοινίκων .

   


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Πάρος,  8 Οκτωβρίου 2012                            ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ  
ΓΡΑΦΕΙΟ ANTIΔΗΜΑΡΧΟΥ                                              



Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ


    Ο Σύλλογος Μελισσοτρόφων Πάρου με επιστολές του και με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προσπάθησε να γνωστοποιήσει στο κοινό την απώλεια μεγάλου αριθμού μελισσοσμηνών του, συνέπεια της χρήσης νεονικοτινοειδων εντομοκτόνων στους φοίνικες                                                                  
   Πράγματι το πρόβλημα της θνησιμότητας των μελισσών όπως όλα δείχνουν συνέπεσε με την εποχή  που το κόκκινο σκαθάρι και η πεταλούδα νέκρωναν τους φοίνικες. Στην προσπάθειά τους  οι ιδιώτες  να προστατεύσουν τους φοίνικες χρησιμοποίησαν εντομοκτόνα όπως τα νεονικοτινοειδή  τα οποία δολοφονούν τις μέλισσες οι οποίες τρέφονται από τις ταξιανθίες των φοινίκων.
    Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού ενημερώθηκε από τον σύλλογο, αποφάσισε να   γνωστοποιήσει το πρόβλημα στο κοινό μέσω των ΜΜΕ.  Έτσι για αρχή με το παρόν δελτίο δίνονται  ορισμένες οδηγίες, πληροφορίες στο πλαίσιο μιας συνολικής προσπάθειας προκειμένου να σώσουμε την μελισσοκομία και να προστατεύσουμε τους φοίνικες
-Η χρήση των εντομοκτόνων είναι μεν ωφέλιμη για την γεωργία αλλά δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα διότι δεν κάνουν διάκριση  ανάμεσα σε βλαβερά και  ωφέλιμα έντομα .
-Η μαζική εξόντωση των ωφέλιμων εντόμων και γενικότερα των επικονιαστών εντόμων με κορυφαία την μέλισσα θα έχει αρνητικές συνέπειες στην γεωργία της χώρας μας και τη διατροφή μας.
-Τονίζεται ότι πρέπει να γίνεται ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και να τηρούνται πιστά οι οδηγίες και τα μέτρα που συνοδεύουν το εκάστοτε  φάρμακο.
-Η χρησιμοποίηση  παρασιτοκτόνων επιβαρύνουν  το περιβάλλον και μέσω της διάχυσης υδροσταγονιδίων  στον ευρύτερο χώρο με όλες τις συνέπειες για την υγεία μας, γι’ αυτό σε δημόσιους χώρους και ιδιόκτητους κατοικημένους χώρους κατά προτεραιότητα πρέπει να εξετάζονται εφαρμογές μέτρων βιολογικών ελέγχων.


 


 


 


 


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ


1)  Συνιστάται η βιολογική καταπολέμηση για τον έλεγχο του σκαθαριού και της πεταλούδας η οποία γίνεται με την μέθοδο των εντομοπαθογόνων νηματωδών (μικρών σκωλήκων), μέθοδο συμβατή με το περιβάλλον και που μέχρι τώρα από έρευνες και μελέτες δίνει ικανοποιητικότερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.
2)  Να αποφεύγονται οι φοίνικες για την διαμόρφωση χώρων και να προτιμώνται  τα τοπικά φυτά και δένδρα
3) Δεν ψεκάζουμε, δεν χρησιμοποιούμε ποτέ φυτοπροστατευτικά σε όλες τις καλλιέργειες όταν  βρίσκονται στο στάδιο της άνθισης  διότι δεν προστατεύουμε μόνο τις μέλισσες αλλά αυξάνουμε και την παραγωγή των καλλιεργειών  μας.


                                                                   Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΟΥ
                                                              ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗΣ