Μνημεία της Πάρου
Οι αρχαιολογικοί χώροι της Πάρου παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τους περιστασιακούς επισκέπτες, αλλά και γι’ αυτούς που «ψάχνουν» την ιστορία είτε μέσα από τα αρχαία κείμενα, είτε μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε τα μνημεία και να πάτε πίσω χιλιάδες χρόνια ταξιδεύοντας μέσα από την ιστορία του νησιού.
Τα κυριότερα μνημεία της Παροικιάς, είναι η εκκλησία της Εκατονταπυλιανής στο κέντρο της πόλης, το Βενετσιάνικο Κάστρο της Παροικιάς, το Δήλιον σε λόφο βόρεια της Παροικιάς, το αρχαίο νεκροταφείο, πολύ κοντά στο λιμάνι της Παροικιάς, που η χρήση του χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως το 2ο αιώνα μ.Χ.-, τα ιερά στον Κούναδο (στο δρόμο Παροικιάς-Νάουσας), τα ιερά του Ασκληπιού και του Πυθίου Απόλλωνα, νότια της Παροικιάς, το Ηρώο του ποιητή Αρχίλοχου στην περιοχή Έλιτας, τα αρχαία λατομεία μαρμάρου στο Μαράθι, 5 χλμ. έξω από την Παροικιά και πολλά άλλα.
Ακόμα, πλήθος μνημείων υπάρχουν και στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας, όπως: το Ενετικό Κάστρο Νάουσας που είναι μισοβυθισμένο σήμερα και κλείνει από βορρά το λιμάνι του χωριού, Παλαιόπυργος (κυλινδρικός πύργος ελληνιστικής εποχής), Αγ. Ιωάννης Δέτης (ορατά ερείπια ορθογώνιων κτισμάτων, τέλη 8ου αι. π.Χ.), Χαλάσματα (ερείπια λιθόκτιστου οικοδομήματος, όπου εκεί βρέθηκε αναθηματική επιγραφή, στην οποία αναφέρετε η Δήμητρα Καρποφόρος), Καργαδούρα (θεμέλια κτιρίων), νησί Οικονόμου (ερείπια κτισμάτων), νησί Φιλίζι (ερείπια αρχαίων κτισμάτων), Λειβαδερά (ερείπια κτισμάτων) και Κουκουναριές (ερείπια Μυκηναϊκής ακρόπολης).
Τέλος, μνημεία υπάρχουν στον Άγιο Μύρωνα, μετά την Αλυκή, είναι ορατά ερείπια κτισμάτων της 3ης π.Χ. χιλιετίας, αλλά ο χώρος δεν έχει ανασκαφεί, στα Μάρμαρα, ανατολικά της Μάρπησσας, Δωρικός ναός (υπάρχουν σπόνδυλοι μαρμάρινων δωρικών κιόνων) και ο ναός της Άρτεμης στο Άσπρο Χωριό, όπου αποκαλύφθηκε ενεπίγραφη βάση αγάλματος αφιερωμένου στη Θεά Άρτεμη.