international editions

Πίσω Λιβάδι-Πούντα-Χρυσή Ακτή-Δρυός-Άσπρο Χωριό

Υπάρχει και στην ανατολική ακτή της Πάρου οικισμός και παραλία με την ονομασία Πούντα και είναι και η πλέον δημοφιλής για τους νέους και όχι μόνο. Εδώ συναντιούνται οι λάτρεις των θαλασσίων αθλημάτων και της νυχτερινής ζωής. Εδώ γίνονται γνωριμίες με απρόβλεπτη εξέλιξη και εδώ οι νύχτες είναι σαφέστατα μεγαλύτερες από τις ημέρες, ακόμη και στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η εκδρομή μας, ωστόσο, θα ξεκινήσει από το Πίσω Λιβάδι. Ο Λογαράς είναι η μεγάλη παραλία μετά το οικισμό και το λιμάνι, όπως θα κατευθυνθούμε νότια. Είναι μια μεγάλη αμμουδιά, με πεντακάθαρα νερά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα βυθό, ιδανικό για ψαροντούφεκο ή απλή παρατήρηση. Όπως και στις περισσότερες αμμουδιές της Πάρου τα αλμυρίκια προσφέρουν φυσική σκιά, ενώ η περιοχή χαρακτηρίζεται τουριστική, με καταλύματα για όλα τα γούστα και τα βαλάντια, εστιατόρια και καφέ μπαρ.

Η αμέσως επόμενη παραλία είναι αυτή της Πούντας, λατρεμένη από τους φίλους των θαλασσίων σπορ και της έντονης ζωής. Ο δρόμος συνεχίζει με μεγάλες ευθείες, ανάμεσα σε καλλιέργειες, σπίτια και ενοικιαζόμενα δωμάτια και κατευθύνεται προς τη Χρυσή Ακτή και τη Νέα Χρυσή Ακτή η Τσερδάκια. Ο ομώνυμη παραλία είναι, ίσως, η δημοφιλέστερη της Πάρου και δικαιολογεί απόλυτα το όνομά της. Απέραντη αμμουδιά, ανοικτή στους νοτιάδες και γι αυτό επίσης θαυμάσια επιλογή για τους surfers. Εδώ, άλλωστε, διοργανωνόταν τη δεκαετία του 90 το παγκόσμιο πρωτάθλημα wind wurf. Στη μεγάλη αμμουδιά (Χρυσή Ακτή), η οικιστική ανάπτυξη είναι μικρή και η επιλογή για το σημείο που θα στήσετε την ομπρέλα σας απολύτως δική σας, εφόσον αποφύγετε τα προβλήματα με τους ανέμους. Από εδώ απολαμβάνετε, εκτός από το κολύμπι στα καταγάλανα νερά, και τη θέα προς το Δρυονήσι. Η Νέα Χρυσή Ακτή, βραβευμένη και αυτή με τη Γαλάζια σημαία, προσφέρει τις ανέσεις μιας οργανωμένης παραλίας, διαθέτει σχολές για θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και πολλά καταλύματα.

Συνεχίζοντας ακόμη νοτιότερα, φτάνουμε στο χωριό Δρυός. Ένας μικρός μώλος, μαζί με την παραλία με το ψιλό βότσαλο διαμορφώνουν ένα γραφικό σκηνικό για να απολαύσουμε μια μικρή η μεγαλύτερη σε διάρκεια στάση στον οικισμό, στον οποίο κάποτε βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι της Πάρου. Και εδώ θα δούμε τις αυλακώσεις που αποδεικνύουν ότι τα αρχαία χρόνια τα καράβια προσάραζαν στα ξέβαθα για να ξεφορτώσουν την πραμάτεια της από τα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου. Για τις αυλακιές, μια δεύτερη εκδοχή κάνει λόγο για τα τροχήλατα βαγόνια που κάποτε μετέφεραν το μάρμαρο στα μεγάλα πλοία.

Και εδώ εντυπωσιάζει η βλάστηση, από θάμνους, πεύκα, μικρές καλλιέργειες και αλμυρίκια στην παραλία. Στον περίπατο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στην περιοχή, ξεχωρίζουν το σπήλαιο των δαιμόνων με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, οι λίμνες του Δρυός και οι αρχαίοι νεώσοικοι, τα μέρη στα οποία, στην Αρχαιότητα, έδεναν τα πλοία για προφύλαξη. Πάνω από τον Δρυό υπάρχει ένα μικρός γραφικός οικισμός, το Άσπρο Χωριό με έναν όμορφο μεγάλο ναό. Συνεχίζοντας προς τις ακτές του νότου, θα βρούμε την περίφημη παραλία του Λολαντώνη, ωραία αμμουδιά, με ρηχά γαλαζοπράσινα νερά και μεγάλα αλμυρίκια. Πάνω από την παραλία θα βρείτε και ταβέρνες για φαγητό με όμορφη θέα.

Ολόκληρη η περιοχή από το Πίσω Λιβάδι μέχρι εδώ είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύεται.

Ολοκληρώνοντας την εκδρομή μας θα άξιζε τον κόπο να φτάσουμε ως το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων, που βρίσκεται μόλις 8 χιλιόμετρα από το Άσπρο Χωριό προς τα δυτικά. Για να φτάσουμε ως εδώ, θα αφήσουμε τον “πολιτισμό” και θα ανηφορίσουμε την πλαγιά του βουνού. Είναι όμορφο μεγάλο μοναστήρι, που το κατοικούν μοναχές παλαιοημερολογίτισσες. Το τοπίο είναι γαλήνιο και η θέα προς τη Νάξο, την Ίο και τη Σίκινο απολαυστική.


Εκδηλώσεις

« October 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 

Προτάσεις

g